Reklam ve fikir fabrikası Majesty Ajans
MajestyMajestyMajesty
(Pazartesi - Cumartesi)
bilgi@majestyajans.com
Muratpaşa, Antalya
MajestyMajestyMajesty

NASA Oksijen Üretmeyi Başardı!

NASA, Mars’ta oksijen üretimini başarıyla gerçekleştirdi!

 

Yapılan açıklamalara göre 20 Nisan’da Mars’ın atmosferinden çekilen karbondioksit, başarılı bir şekilde oksijene dönüştürüldü. NASA, gezegenin yüzeyinde bulunan uzay aracının içindeki “MOXIE” isimli cihaz yardımıyla, bir astronota 10 dakikalık oksijen üretmeyi başardı.

 

“NASA” ve “Jet Propulsion” tarafından geliştirilmiş olan araç “MOXIE”, gezegenin atmosferinden çektiği karbondioksiti 1470 derecede ısıtıp, karbon monoksit elde ediyor. Oluşturulan karbon monoksiti moleküllerine ayırmayı başaran araç, beş gram oksijen üretebiliyor.

 

“NASA”, Mars deneyinin gelecekteki görevlerin yolunu açtığını söyledi. Çünkü hem insanlar hem de insan taşıyan roketler uzayda oksijene ihtiyaç duyar. Dört astronotu taşıyan bir uzay aracının dünya yüzeyinden havalanması için 24 tondan fazla oksijene ihtiyacı vardır. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, bu kadar çok oksijen taşımanın imkânsız olduğunu ve amacının gelişen teknolojinin yardımıyla gerekli oksijeni tek başına üretmek olduğuna işaret etti. Ancak bu, dünyada yaşamı sürdürmek için yeterli oksijenin kolayca üretilebileceği anlamına gelmez.

 

Mars atmosferindeki gazın% 96’sını karbondioksit oluştursa da, Mars’ta ki oksijen içeriği yalnızca% 13’tür ve bu oran Dünya atmosferinde% 21’e kadar çıkıyor. NASA’nın, Mars yüzeyinde yaşanabilir bir ortam yaratmak için MOXIE’den 100 kat daha büyük bir oksijen jeneratörü kurması gerekiyor. Ne yazık ki mevcut teknoloji bu tür fırsatları gerçeğe dönüştürmek için yeterli değil.

112 Comments

Yorum bırak